Raadslid Soemya Amghar op bezoek bij jongerenwerker Rachid Dahri

14 december 2023

Donderdag 7 december ging Raadslid Soemya Amghar namens de PvdA- fractie op bezoek bij jongerenwerker Rachid Dahri in de Prenter in de Hagen in Vianen. Reguliere jeugdwerk is cruciaal en onmisbaar om jongeren, zeker uit wijken met een lagere Sociaal Economische Status score, een ander perspectief te bieden.

 

Perspectief

Tijdens de behandeling van de begroting  sprak onze fractievoorzitter Kemal Koyuncu de volgende woorden: “Om de volgende generatie zo goed mogelijk te ondersteunen is het contact met jongeren, jongerenorganisaties en jeugdwerkers onmisbaar. Het uitbreiden van jongerenwerk hierbij is dan ook onontbeerlijk vooral in de wijken met een lagere Sociaal Economische Status. Om op langere termijn de vruchten te plukken moeten we nu investeren in kinderen en jongeren. Een jeugdwerker dient voor hen als gids, iemand die hen een ander perspectief biedt en die toegang biedt tot hulpbronnen die het gezin voorheen niet kende.”

 

Vertrouwen

Van belang en in grote mate beslissend voor het succes van jongerenwerk is de vertrouwensband die de jeugdwerker opbouwt met de jongeren en de ouders. Rachid  is een vast gezicht in de wijk, heeft vertrouwen en respect weten te winnen en sluit ook qua achtergrond aan bij deze jongeren. Door de vertrouwensband kan hij de jongeren begeleiden op verschillende leefgebieden en hen een perspectief bieden. Daarnaast zet hij ook in op het ontdekken van hun eigen unieke talenten. Wat dat er veel verborgen talenten en onbenut potentie in de wijk aanwezig is staat voor hem als een paal boven water. Hij spoort en moedigt hen aan om zich verder te ontwikkelen.

 

Rolmodel

Zo ook Rachid, hij is altijd te bereiken en in de buurt te vinden. Daarnaast komt hij zelf ook uit de Hagen en dat is in jongerenwerk tevens ook belangrijk punt. De zogeheten credible messenger. Dit  is iemand die de straat goed kent, die ingebed is in de wijken, en die jongeren kan inspireren uit de criminaliteit te stappen of te voorkomen dat ze daarin verzeild raken door in te zetten op hun talenten. Het zijn brugfiguren die hun geloofwaardigheid ontlenen aan hun eigen verleden. Ze zijn in een probleembuurt opgegroeid die ze door en door kennen. Kortom begeleiders die zelf uit een probleemcontext komen en de weg naar een ander leven vonden. Zo ook Rachid die zelf getogen is in de Hagen, hij kent de wijk en de inwoners als geen ander en heeft daarnaast in zijn jeugd ook met verleidingen op straat te maken gekregen. Dankzij een sterke thuisbasis heeft hij die verleidingen het hoofd weten te bieden. Daardoor zien we nu dat hij ook als positieve rolmodel dient voor de jeugd in de wijk maar ook daarbuiten. Zijn eigen ervaringen zet hij ook in om gedragsverandering bij jongeren te bewerkstelligen.

 

Vriendelijke groet, S. Amghar