Leerdammers Kemal Koyuncu en David Golverdingen: ooit in de kindergemeenteraad, nu raadslid

2 maart 2022

VIJFHEERENLANDEN • De één werd ruim 30 jaar geleden gekozen tot kinderburgemeester en de ander werd 23 jaar geleden kinderwethouder Milieu: Kemal Koyuncu en David Golverdingen. De afgelopen acht jaar waren ze namens de PvdA (Koyuncu) en het CDA (Golverdingen) actief als raadslid. Nu waren de twee de initiatiefnemers achter de motie om de kinderburgemeester en -gemeenteraad weer terug te laten keren. De motie werd unaniem gesteund door alle partijen. Aan het volgende college de taak om hiermee aan de slag te gaan.

Hofje
“Ik kreeg destijds de ambtsketting van de toenmalige burgemeester Dick Corporaal om”, blikt Koyuncu terug op zijn week als kinderburgemeester. “Ik zat in groep 8 en mocht mijn eigen wethouders kiezen. Ik wist eigenlijk nog niks van de politiek, maar je ging wel nadenken over de dingen die je belangrijk vond. We hadden het bijvoorbeeld over onderwerpen als veilig fietsen naar school en het opruimen van hondenpoep.”

“Ik weet nog dat ik met knikkende knieën in de raadszaal van het Hofje van mevrouw Van Aerden stond”, herinnert Golverdingen zich. Ik was in de klas gekozen als wethouder Milieu en wilde me hard maken voor een kinderboerderij in Leerdam. De aanhouder wint, want nu komt die er eindelijk”, lacht hij.

Breed gedragen
Misschien dat er toen wel een zaadje werd geplant bij de twee basisscholieren. De interesse voor de lokale politiek verloren ze in ieder geval nooit en in 2014 kwamen ze beide in de gemeenteraad. Hierom leek het beide een mooi idee om de kindergemeenteraad nieuw leven in te blazen.

En niet alleen zij vonden het een goed idee, want het werd en wordt breed gedragen binnen de gehele lokale politiek. Alle partijen ondertekenden de motie om samen met basisscholen en het jongerenwerk te verkennen of er voldoende belangstelling is om de kindergemeenteraad weer te installeren en om dit te realiseren wanneer blijkt dat die belangstelling er is.

Jongeren hebben de toekomst
Golverdingen: “Het is belangrijk om de jeugd de te leren wat democratie inhoudt. Jongeren hebben uiteindelijk de toekomst. Hoe mooi zou het zijn als er kinderen in de kindergemeenteraad komen die hetzelfde pad bewandelen als Kemal en ik en we ze jaren later in de raad terugzien?”

“Bovendien past dit idee ook goed in het kader van burgerparticipatie. We willen dat jongeren ook inspraak krijgen. We hebben nu de groep Jong VHL waarin jonge raadsleden zitten die in gesprek gaan met de jeugd. Die kunnen de brug slaan tussen de gemeenteraad en jongeren.”

Jongereninspraak
Dat laatste werd ook benoemd door burgemeester Sjors Fröhlich op de laatste raadsvergadering van deze gemeenteraad op 17 februari: “Ik vind het een prachtige motie en omarm deze graag. Ik vermoed ook dat deze wordt aangenomen. Er loopt op dit moment ook een onderzoek naar jongereninspraak en -participatie. Dat richt zich op wat oudere jongeren, maar we kunnen de resultaten van dat onderzoek meenemen.”

Geschreven door Gertjan den Ouden
Gepubliceerd in het Kontakt Vijfheerenlanden op 2 maart 2022